„Светлина в пукнатините“ – зад всяка травма стои възможност за красота

Деветият роман от поредицата за главен инспектор Арман Гамаш издига писателката Луиз Пени на ново, извънземно ниво. В малко над 500 страници канадката надминава себе си и доказва, че неслучайно продължава да печели не само награда след награда, но и читателската любов и доверие. С какво „Светлина в пукнатините“ ме очарова толкова?

Виж още: Няколко причини да се влюбиш в „Убийството на художника“ от Луиз Пени

Преди всичко с човечност. Това е ключова съставка във всеки от романите на Пени, но в деветата част тя превзема нови дълбини на човешката душа. Виждаме как силни мъже се борят с травмите си – физически и емоционални. Как славата и общественият натиск към пет близначки може да бъде пагубен. Как опиатите изкривяват възприятията и превръщат живота в ад. И как опълчването срещу огромната полицейска система води до множество рискове.

Кой нарани те толкова непоправимо, та всеки флирт посрещаш като облак черен?“ (превод Марин Загорчев)

Този цитат от поезията на леко шантавата поетеса Рут Зардо се превръща в лайтмотив на цялата книга. Травмите от всякакъв сорт – независимо дали са от детството, от отношения, от удар или престрелка, са главното действащо „лице“ в деветия роман на криминалната поредица. Тези травми, които, съзнателно или не, в един момент превземат целия ти живот. Говорят вместо теб, действат или по-зле – бездействат от позицията на страх, болка и унижение.

В тази връзка: Прости ми, Отче, защото съгреших…

Камбани, бийте! В своето блаженство
недей навсякъде да търсиш съвършенство.
Че всичко има си пукнатина такава,
отдето светлината леко преминава.

Ленард Коен

Именно сред всичките тези дълбоки травми, с които всеки от нас се бори (не)съзнателно, Луиз Пени намира светлината. Точно това прави книгите ѝ толкова приятни за четене, без да те „затиска“ угнетяващата драма на безизходицата тип Чехов. Всеки от героите има характерна светлина, която прави селцето Трите бора толкова любимо и запомнящо се.

„Животът на човек е като къща. Позволява на някои от околните да влязат на моравата, други – на верандата, а трети стигат до вестибюла или кухнята. Добрите приятели каним по-навътре в дома си, в дневната.
– А някои имат достъп до спалнята – добави Гамаш.
– Да, това са най-интимните взаимоотношения – потвърди Мирна.“
(преводът на романа е на Нели Лозанова)

Виж още: „Измамна светлина“ – седмата перла в короната на Луиз Пени

В „Светлина в пукнатините“ Пени бяга от клишето. Неочакваната развръзка отново потвърждава вярата ѝ в доброто. Лекотата на перото ѝ се отразява в пълнокръвните герои, но тя продължава да „наслоява“ нови страни към героя на инспектор Гамаш. Отново разбираме какво го прави толкова велик и обичан – не само аристократичната му съвест, но и добре планираните ходове.

„-Ще позволите ли да ви дам един малък съвет? – попита тихо.
Художничката кимна.
– Според мен можете да се опитате да живеете така, сякаш сте сама. Ако Питър се върне и осъзнаете, че животът с него е по-хубав, чудесно. Но ще знаете, че ви е добре и без никого.“

Виж още: Потопите ли се в „Сенки в снега“, няма да искате да излезете

В този блог може да откриете ревю за книгите за инспектор Гамаш, кои – по-силни, кои – по-слаби. Но „Светлина в пукнатините“ бе шедьовър сама по себе си. Ако Луиз Пени бе избрала да завърши поредицата си именно така, нямаше да се разсърдя. Защото сякаш всичко си дойде на мястото. А красотата в отношенията, дори в полицейската система, възвръща блясъка си. Пени с всички сили (и всички герои) се опитва да ни убеди, че вече счупеното е по-здраво от преди. Склонни ли сме да ѝ повярваме?

„Но също като мира утехата не идваше с укриване или бягство. Утехата изискваше на първо място смелост.“

Моята оценка: 4 от 5 звезди

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.