Романтика по Коледа? Да, моля!

на

Винаги е добра идея по Коледа да се четат приятни, леки четива, които сгряват сърцето. Сигурна съм, че в трудни времена дори се препоръчва да се четат и целогодишно. Един такъв роман е „Малкото хотелче на име „Коледа“ от Колийн Райт.

Виж още: Коледен „Подарък от Боб“ – прекрасен завършек на годината

Става въпрос за млада семейна двойка, която стопанисва хотел „Евъргрийн“ по възможно най-грижовния и любящ за гостите начин. В един момент обаче, се оказва, че имат малко посещения и след празниците ще трябва да затворят хотела, въпреки любовта, вложена в него. Имат голямо събитие по Бъдни вечер – сватбата на редовни клиенти, които от години посещават мястото. И така, в разгара на голяма снежна буря, американската авторка Колийн Райт ни среща с няколко сюжетни линии, които намират разрешение в уютното хотелче.

Виж още: „Коледна тайна“ – интелигентен чиклит с много обрати

„Моли си пое дълбоко въздух, реши да не отваря очите си още, а да се наслади на първите моменти на пробуждането, когато последните прегръдки на съня тепърва си отминаваха изпод топлия уют на юргана ѝ и леката целувка на зимното слънце се прокрадваше през прозорците на таванския ѝ апартамент. /…/Помисли си как светът винаги ни учи колко бързо се променят нещата. Бурите идваха без предупреждение, но си заминаваха, без да оставят следи.“

*превод Клементина Бъчварова

Виж още: „Вкусът на мечтите“ – една красива снежна приказка

Писателката разказва с много разбиране и топлина, които личат в отношенията между различните гости на хотела. Главите са кратки и романът се чете бързо, докато сръбваш от чашата горещ шоколад в декемврийската вечер. Сякаш гледаш от леките романтики на Hallmark. Знаеш, че ще има хепи енд, знаеш, че ще има любов и разбирателство и колкото и да е банално всичко, имаш нужда от този леко захаросан измислен свят. Със сигурност, в романа не се усеща прекалена сладникавост. Райт е уловила коледния дух с мярка. На моменти много ми напомняше историята от един от най-любимите ми коледни филми – „Ваканцията“, с Камерън Диас и Джъд Лоу. Особено самотния баща с двете малки дъщери.

Виж още: Три малки, сладки коледни книжки – за удоволствие на всички

Сред този розов облак обаче имаше една капка катран, която през цялото време дразнеше адски много по време на четене. Липсата на всякаква редакция. Не ми побира умът как може такова голямо издателство да си позволи да се изложи толкова. И не става въпрос само за изпуснати запетаи или пунктуационни недоглеждания. Предполагам, че нито отговорният редактор, нито самата редакторка са си направили труда да прочетат какво са сътворили, защото има брутални недоглеждания от сорта на „ни мога“ или „Евергрийн“ (което на повечето места е „Евъргрийн“), а на едно място даже бяха сложили мъжки род за героиня. Изключително дразнещо, дори за човек, който не разбира що е то редакция.

За Коледа: 5 начина как четенето ще те спаси по празниците

Виж още: „Коледата на Поаро“ – перфектното зимно четиво

Именно тази претупана редакция сваля оценката ми за това иначе толкова приятно романче. Ще се замисля друг път дали ще избера да си дам парите за книга от това издателство, особено с тези редактори.

Моята оценка: 3 от 5 звезди

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.