Защо „Смърт край Нил“ стана любимата ми книга на Агата Кристи?

Отдавна исках да прочета една от класиките на Агата Кристи „Смърт край Нил“. Още на излизане от киносалона при прожекцията на „Убийство в „Ориент Експрес“ с Кенет Брана. На финала той загатна, че следващият филм с него като Еркюл Поаро и отново режисиран от него, ще бъде „Смърт край Нил“. Тоест, от края на 2017 година аз планирам това прочитане. И сега съм наистина удовлетворена.

Виж още: Едно „Убийство в Ориент Експрес“ и една велика книга

„Защо трябва да живеем в миналото? Защо да се държим за неща, които отдавна са забравени?
– С какво ще ги замениш?
Той сви рамене.
– Силни усещания, може би. Новото, неизпитаното. Радостта от неизвестното, което те очаква всеки нов ден.“

*превод Огнян Дъскарев

Виж още: На път: Какво да четем по празниците

И сега, точно поради премиерата на тази чакана екранизация, прочетох и романа. Със своите заплетени обрати, тънък психологизъм и геният на Поаро, „Смърт край Нил“ става любимата ми книга на дейм Кристи. Началото започва малко тромаво и почти до средата на сюжета опознаваме героите, виждаме силна любов, предателство, ревност и отмъщение. Едва след това идва убийството на богата наследница, която има немалко врагове около себе си. Добре, но всичко това се случва на луксозен кораб насред Нил, където всички са заподозрени, а дребният детектив е принуден да прекъсне почивката си.

„Има моменти, когато гордостта и достойнството са без значение. Има други, по-силни чувства.“

Виж още: „Азбучните убийства“ – Агата Кристи може повече

„Колко абсурдно е да наричаме младостта щастливо време, младостта, когато човек е най-уязвим!“

Огромно преимущество на „Смърт край Нил“ е бързото действие, но без да се претупват детайлите. В нито един момент не ми доскуча, досади или изнерви. Напротив, четенето на тази кримка ми достави истинско удоволствие. Дори, с ръка на сърцето, мога да призная, че ми хареса повече и от „Убийство в „Ориент Експрес“.

Виж още: „Коледата на Поаро“ – перфектното зимно четиво

Диалозите са умни и живи, няма поза или сянка на фалш. Разбира се, за мадам Кристи е характерен похват да извайва пълнокръвни персонажи така, че накрая винаги да има изненада. И точно това я прави толкова любима на цели поколения по света. Просто няма начин да познаеш убиеца, да не говорим за страничните инциденти и кражби покрай убийството. Детайлите правят един детективски роман велик. Агата Кристи е майстор на това. Дори леко пресиленият драматичен финал ми хареса.

„Не можем да се върнем в миналото, а трябва да приемем настоящето каквото е. И понякога това е всичко, което човек може да направи – да понесе последствията от миналите си дела.“

Колкото до знаменития Еркюл Поаро – той за пореден път очарова и смайва. Очарова с финия си талант да води увлекателен разговор с персонаж от всякакъв темперамент и смайва с умението си да навързва на пръв поглед незабележими детайли във важно заключение. Кенет Брана се различава драстично от дребното човече с плътни черни мустаци в романа, но вероятно като характер ще влезе в образ. Макар че в неговата интерпретация на „Убийство в „Ориент експрес“ бях силно възмутена, че го представят като хетеросексуален мъж, който копнее по своята дама. Не знам защо бях останала с впечатление от романите, които съм прочела с него, че е хомосексуалист. Но разбира се, това не е от значение, защото го обичаме всякак.

Виж още: Най-забавните обиди в световната литература

„Любовта не е всичко, мадмоазел – каза меко Поаро. – Само когато сме млади мислим така.“

И въпреки всичките прекрасни романи на Агата Кристи, за мен до момента „Смърт край Нил“ си остава най-интересният. Действие, герои, сцена, замисъл, език – няма нещо, което да не ми е допаднало. Нямам търпение да изгледам новата екранизация!

Моята оценка: 5 от 5 звезди

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.