„Манюня“ 2 – усмивката стана прозявка

на

Редовните читатели на блога „Тази книга“ вече знаят, че съм голям фен на арменската писателка Нарине Абгарян. Няма да забравя как тичах с белите си дрехи в дъжда, само и само да я видя на живо и да ѝ взема автограф, когато гостуваше в София.

Виж още: „Три ябълки паднаха от небето“ – животът в цялата му прелест

Но въпреки красотата на таланта ѝ, втората книга от поредицата за малката Манюня, ми беше скучна. Казват, че когато нещо ти се получи добре, не трябва да правиш продължение, защото рядко се получава също толкова добре. Е, в случая с „Манюня пише фантЪстичен роман“ не се е получило толкова добре.

Виж още: „Хората, които са винаги с мен“ носи тъга, вяра и реализъм

Първата част беше пълна с веселба, хумор и пакостите на Нарка и Манюня. Втората отново дава „повече от същото“, но ежедневните случки от живота на семействата Шац и Абгарян вече ми бяха леко досадни. Има доза носталгия по соц безгрижието на детски игри, трудностите на възрастните са представени с усмивка, но това не бе достатъчно, за да харесам книгата.

Дали защото вече съм станала кисела лелка и не мога да оценя по достойнство изобретателните детски пакости? Или просто постоянната поредица бели на малките приятелки са ми „изтъркани“ и дори „изсмукани от пръстите“, за да се прави втори, че дори и трети роман на тази тематика…

Виж още: Една енциклопедия за момичета бунтарки може да направи чудеса

Романът всъщност може да се нарече поредица от разкази с интересни случки на познатите ни вече Манюня, баба Ба, чичо Мишо и семейство Абгарян с множеството им дъщери. Докато в първата част от трилогията си се позасмивах на някои места, то тук се прозявах и пресмятах колко още страници имам до края.

Виж още: Какво да четем през уютните есенни дни?

Трябва да призная, разбира се, че е леко, развлекателно четиво. Но „Манюня пише фантЪстичен роман“ за мен не беше комедия със смях с пълен глас. И в тази връзка, едва ли и третата част ще е нещо по-различно. Ако сте зациклили в поредица от книги с дълбока драма или трилър и искате нещо свежо и приятно с дъх на детство, без големи претенции – това е книгата!

Моята оценка: 3 от 5 звезди

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.