„Вкусът на мечтите“ – една красива снежна приказка

Много често ми се иска да чета лека, приятна книжка, без тежки драми и засукани фрази, но и без откровени глупости. Трудно се отсява нещо подобно сред целия куп ежегодно издавани нови заглавия, но ето че попаднах на една изключително талантлива писателка – Сара Адисън Алън.

Неслучайно препоръчах нейната книга „Вкусът на мечтите“ в списъка за Коледа – смесицата от вълшебства, приказен сняг и романтика са идеални за точно това време от годината.

7

Виж още „Всеки иска да получава „Писма от Дядо Коледа“

Sugar queen („Захарна кралица“) е оригиналното заглавие на романа, което лично на мен много повече ми харесва. Става въпрос за 27-годишната Джоузи, която е притисната в капана на възрастната си властна майка и е прекарала живота си в грижите за нея. И двете са част от аристокрацията на планинско курортно градче в САЩ, създадено някога от бащата на Джоузи. Така Джоузи прекарва дните си, затворена в имението им, и по-специално в своя тайник, пълен със сладкиши, в които открива някаква утеха на празния си живот. Докато един ден в този тайник не открива странна, мокра жена на име Дела Лий, която отказва да се махне оттам и започва да става нещо като довереница на Джоузи. Именно Дела Лий я насърчава да се запознае със запалената читателка Клоуи, в местната закусвалня, както и да повярва в себе си дотолкова, че да се опълчи на чудовищната си майка.

„Тя отвори прозореца и надникна навън. Снегът беше престанал. Светът изглеждаше покрит с дебела бяла глазура от онази, която ти залепва за небцето.“*

Виж още „5 начина как четенето ще те спаси по празниците“

Това е само част от интересния сюжет, определен от някои като „паранормален любовен роман“, но според мен не е нито лековерен чик-лит, нито сладникав (в гадния смисъл) любовен роман. Да, има магически реализъм в адекватни дози, но именно той допринася за вълшебната атмосфера на снежното планинско градче, именно той ни очарова, докато се впускаме в съдбите на Джоузи, Клоуи и Дела Лий.

q0

Виж още „Модни съвети за зимата от велики литературни герои“

На някои може да им се стори блудкава и наивна на места, но на мен книжката ми хареса много. В крайна сметка, от време на време имаме нужда и от сладки (във всеки смисъл) героини, които преоткриват себе си и света.

-Аз…имам особени взаимоотношения с книгите.

– Доста са своенравни и дори властни, нали? Обикаляш някои книжарница и ненадейно някоя изскача пред теб, сякаш се е придвижила сама, за да привлече вниманието ти. Понякога съдържанието й може да промени живота ти, друг път изобщо не си струва да я прочетеш. В определени моменти се успокояваш, ако имаш под ръка някоя книга. Много от томчетата в тази библиотека изобщо не са разгръщани. „Защо купувате книги, които не четете?“ – често пита дъщеря ни. Все едно да попиташ човек, който живее сам, защо си взима котка. За компания, разбира се.“

Виж още „7 коледни цитата за празничен дух в сърцата“

Да, има моменти, в които си задаваш въпроси с практическа насоченост (като например как така тази Дела Лий живее в този килер цял месец, не се ли къпе, къде ходи до тоалетна и т. н.), но тези въпроси намират своя отговор в течение на сюжета. Да, има предсказуеми и „изтъркани“ герои – като злата егоистична майка, която си спомня, че някога и тя е била влюбена.

Но цялостното усещане от лекия стил на писателката е на приятен, но не и тъп роман. А изненадващият край е точно като нужната глазура на цялостното  усещане от романа – леко стряскащ, но идеален. Един естрогенен пир, съчетан с топло одеяло и чаша чай.

Виж още „200 години от смъртта на Джейн Остин: 13 от най-романтичните й цитати“

9

Виж още „Яж, моли се и обичай“ – един одухотворен чиклит“

Сара Адисън Алън е израснала в планината Блу Ридж, Северна Каролина, и още след завършване на колеж започва да работи по мечтата си да е писателка. Към момента тя е превеждана в над 20 езика по света и има издадени книги в над 2 милиона екземпляра. У нас се намират почти всички нейни книги на български, сред които са и „Момичето, което преследваше луната“, „Тайна с цвят на праскова“, „Изгубеното езеро“, както и серията „Сестрите Уейвърли” – „Градина на желанията“ и „Ябълково вълшебство“. 

Моята оценка: 4 от 5 звезди

*Цитатите са от превод на Весела Прошкова

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s